Frånd häst till cykel!

Frånd häst till cykel!

lördag 4 augusti 2012

DAG 3

Onsdagen den 13 juni vaknade vi till en vädermässigt bättre dag. Solen skulle skina och det skulle bli varmare än på länge. Idag skulle vi rida ca 20 km och valde att inte ha med lunchen i packningen utan den åkte med det övriga till nästa anhalt. Granvik ligger alldeles syd om Unden, vid stranden av Vättern. Återigen skulle vi bo i vandrarhem. Innehavaren Per hade skickat detaljerad information vandrarhemmet och dess omgivningar.

Monica Bergerstedt från Ridleder Tiveden ringde under dagen och undrade från vilket håll vi skulle rida till Granvik. Anledningen var att det var en bit mellan vandrarhemmet och hästhagarna. Om vi skulle komma till vandrarhemmet först skulle vi få leda hästarna till hagarna och omvänt, om vi kom till hästhagarna först, skulle vi få bära sadlarna till vandrarhemmet. Mer om det nedan.

Hursomhelst, efter en rejäl frukost serverad av Jessica och Klas på Ösjönäs, var vi klara att sadla och packa oss iväg till Granvik.
Det var en mycket vacker del av ledsystemet, dvs mellan Ösjönäs och Granvik via Mon. På de hårda grusvägarna valde vi att leda hästarna för att själva få röra på oss litet. Efter avtag från en av dessa vägar började Elf halta. Snabb koll av hovarna upptäcktes att en sten fastnat mellan sko och stråle. Med hovkrats var den raskt återbördad till vägenbanan och Elf kunde befrias från hältan.

Litet om utrustningen. Texas sadel passade alldeles utmärkt på Elf. Det är en Podium distanssadel, väger 3 kg och väldigt bekväm. Tränset är som sagt ett distansträns där man kan ta av och sätt tillbaks bettet väldigt enkelt. Fimpens sadel lade vi på Texas. Det är en Hector-sadel och eftersom han är ganska slimmad satte vi dit en brösta för att undvika att sadeln glider bakåt. Eftersom Joanna inte ridit i den sadeln tidigare, den är väldigt hård, saknar stoppning i sätet, sydde jag om Ikeas Ludde lammskinn för att bli bekvämmare att rida med. Tränset är ett västernträns med stångbett. Istället paddar under sadlarna använder vi renskinn.

Vi införskaffade även en sadelväska från Distansritt.nu. Massa bra fack för diverse prylar man behöver på långritten. Både Podiumsadeln och tränset kommer därifrån.

På många sträckor kunde vi trava på ordentligt, Elf valde själv galoppen för att hänga med Texas trav. Sista biten ned till Granvik var riktigt rolig att rida. Hästarna kändes väldigt pigga. Under skrittpassen brukade vi säga till varann att detta skulle vara bra för Fimpen.

I det sista bestämde vi oss för att anlända till Granvik den väg där vi skulle träffa på hagarna först. Här hade Ridleder fått anlägga rejäla hagar. Hinkar fanns på plats och anvisning var vatten kunde hämtas. Hästarna befriades från sadlar och svampades av innan insläpp i hagarna.


Elf rullar sig.Texas kan oxå!

När hästarna var installerade tog vi sadlar och träns och började gå mot det håll vi trodde vandrarhemmet låg. Vi hamnade nere vid hamnen, vilket var helt fel. Snabb titt i Pers mail: vi insåg att vi måste vända. Vi var hungriga och packningen var tung, vi var trötta och solen gassade. Humöret sänktes... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar